CV leidingen infrezen

CV leidingen infrezen

Wil je graag de leidingen van de cv netjes in de muur verwerken zodat ze niet in het zich zitten? Dat is natuurlijk mogelijk. Je kunt hiervoor een vakman inschakelen die dit voor een bepaalde prijs – afhankelijk van het aantal en het soort leidingen – zal doen. Wat je ook kunt doen is zelf aan de slag gaan. Even de handen uit de mouwen steken en het is ook gebeurd. Bovendien bespaar je natuurlijk op de kosten. Mocht je dit zelf willen gaan doen, dan moet er wel op een aantal dingen gelet worden. In dit artikel komen de aandachtspunten aan bod.

Voordat je begint

Allereerst is het zaak om te de juiste spullen in huis te hebben. Voor de meeste muren kun je de reguliere freesbladen gebruiken. Maar heb je een zeer harde muur, zoals beton, dan moet je diamantzaagbladen aanschaffen. Bij de winkel kun je altijd even vragen welke bladen geschikt zijn voor jouw muur. Volg altijd de gebruiksaanwijzing bij het bevestigen van de bladen. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat de muur waar je gaat frezen goed schoon is. Haal eventueel behang weg. Teken vervolgens uit waar je de leidingen wilt hebben.

Monteer dan een latje met behulp van schroeven parallel aan de getekende lijnen. Hiertegen kun je de freesmachine zetten, zodat je zeker weet dat het lijnrecht zal gaan. Voor je gaat frezen dien je een mondkapje en veiligheidsbril op te zetten en werkhandschoenen aan te trekken. Vervolgens is het zaak om de freesmachine langs het latje omlaag te laten bewegen. Zorg ervoor dat dit gebeurt op een langzame en gecontroleerde manier. De schijven moeten over de getekende lijnen bewegen. Na het frezen blijft er een dunne strook materiaal over. Deze kun je weghalen met een beitel, waar je een flinke tik op geeft. Zo werk je de geul mooi uit.

Verankeren en afwerken

Hierna is het zaak de leiding in de gleuf te plaatsen. Hierna moet je beugels plaatsen om de leiding te verankeren. Voor horizontale leidingen geldt de vuistregel dat er elke 30 centimeter een beugel dient te worden geplaatst. Voor verticale leidingen is dit 45 centimeter. Je kunt ook verankeren met behulp van krammen. Hierna kun je de gleuf dicht plamuren. Wanneer dit is gebeurd moet het plamuursel drogen. Dan rest alleen nog de afwerking. Het mooi vlak maken en vervolgens verven, of wanneer er sprake is van behang, dat stukje opnieuw behangen. Hierna zijn de leidingen mooi weggewerkt en lijkt het alsof ze er nooit hebben gezeten.

Bronvermelding: Cvketel-Nu.nl – CV-ketel specialist uit Almere.