Wat is sanitair?

De definitie van sanitair volgens het woordenboek betekend alles wat is aangesloten op de waterleiding en het riool. Denk hierbij aan de wc en douche. Dit is natuurlijk een veelomvattend begrip, vooral wanneer in de omschrijving nog een toevoeging wordt gegeven, namelijk dat het als doel moet dienen ter verzorging van het menselijk lichaam. Sanitair is dus zowel in woonhuizen als in ziekenhuizen, scholen en andere openbare en gesloten inrichtingen te vinden. Overal worden echter wel verschillende eisen gesteld aan het sanitair. Zo dient het in het ziekenhuis natuurlijk erg hygi├źnisch te zijn. Maar in een woning is functionaliteit van belang en op scholen wordt er juist veelvuldig gebruik gemaakt van het sanitair. Dit zijn allemaal zaken waar tijdens het uitzoeken en installeren van het sanitair rekening mee gehouden dient te worden.

Sanitair in een woning

In een woning zijn verschillende sanitaire voorzieningen te vinden. Hierbij valt te denken aan een bad, douche, toilet, kranen, urinoirs en een bad. Daarnaast valt ook het afvoermateriaal, aansluitmaterialen, afvoeren en leidingen onder sanitair. In veel gevallen zal bij het uitzoeken van nieuw sanitair gelijk aan deze laatste zaken gedacht worden, maar uiteraard is dit nodig voor de functionaliteit. Aangezien sanitair voor verschillende doeleinden en op diverse plekken gebruikt wordt is het ook in veel verschillende varianten te vinden. Ook de prijzen kunnen erg uiteenlopen.

sanitair installatie badkamer

Sanitair in de badkamer

In een woning is natuurlijk vooral in de badkamer veel sanitair te vinden. Bij het uitkiezen van nieuw sanitair is niet alleen smaak van belang, maar ook de ruimte en de aansluiting. Wilt u een toilet in de badkamer? Bekijk dan goed of de aansluitingen daar wel voor aanwezig zijn of u kunt u ook laten adviseren natuurlijk. Zo kan het zijn dat er voorheen ook al een toilet in de badkamer aanwezig was, maar een staand toilet. Wanneer u nu een zwevend toilet wilt dienen de aansluitingen wel verlegd te worden. In veel gevallen is het mogelijk om bij het uitzoeken van nieuw materiaal ook afspraken te maken omtrent de installatie hiervan. U kunt natuurlijk ook altijd een loodgieter inschakelen of zelf aan de slag.

sanitair keuken

Sanitair in de keuken

Hoewel veel apparaten in de keuken ook op de waterleiding is aangesloten spreek men dan niet over sanitair. Dit heeft te maken met het tweede deel van de betekenis; het dient als doel te dienen ter verzorging van het menselijk lichaam. Hoewel in praktijk de spoelbak in de keuken in huishoudens weleens gebruikt wordt tijdens het poetsen van de tanden heeft dit oorspronkelijk niet dat doel. Vandaar dat dit niet onder sanitair valt. Dit is handig om te weten indien u op zoek bent naar een nieuwe keuken.

Uitzoeken van sanitair

Bij het uitzoeken van nieuw sanitair bedenk dan goed wat u wilt. Hoe wilt u dat het eruit komt te zien? Wat wenst u ten behoeve van de functionaliteit en natuurlijk wat zijn de mogelijkheden.