Radiator vermogen berekenen

Radiator vermogen berekenen

Heb je een ruimte die je graag wilt verwarmen met radiatoren? Dan is er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Natuurlijk moet het passen bij het interieur en moeten de kleur en vorm van de radiator naar wens zijn. Maar het is natuurlijk ook van groot belang dat de kamer tot op een juiste temperatuur verwarmd wordt, en je er straks niet te koud bijzit. Hiervoor moet je het vermogen en de grootte van de radiator van te voren goed berekenen. Om dit op een juiste manier te doen, volgt hier een blog die je vertelt waar je aan hierbij aan moet denken.

Drie belangrijke punten

Bij het bepalen van het benodigde vermogen van de radiator moet je letten op drie belangrijke punten. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de gewenste temperatuur in gedachte te houden. Hoe warm moet het worden in de ruimte? Daarnaast is ook de grootte van de ruimte van belang. Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen er nodig zal zijn om deze te verwarmen. Tot slot is ook de ruimte die beschikbaar is voor radiatoren belangrijk; hoe groot mogen de radiatoren zijn? Ze moeten natuurlijk niet de rest van het interieur verdringen.

Voor de grootte van de radiatoren moet je er ook rekening mee houden dat er aan de onder- en zijkanten van de radiatoren minimaal 10 centimeter ruimte moet zitten. Hetzelfde geldt voor de afstand tussen de bovenkant van de radiator en een raam. Het is dus niet zo dat je de radiator de hele ruimte van de muur kunt laten beslaan. Daarnaast is het ook zo dat de radiatoren over het algemeen niet vlak tegen de muur aan zitten. De ruimte tussen de radiator en de muur bedraagt bij de meeste radiatoren 5 centimeter. Er zijn wel radiatoren die met speciale beugels vlak tegen de muur kunnen worden geplaatst, maar dit gaat wel ten koste van de warmtecapaciteit.

Grootte van de kamer en het benodigde vermogen

Welke temperatuur wil je bereiken? Voor een woonkamer is dit meestal 22 graden. Voor 1 graad Celsius heb je ongeveer 3.9W nodig. Voor 22 graden is dit dan ongeveer 85W. Vervolgens moet je de grootte van de ruimte berekenen. Dit doe je in meters. Je vermenigvuldigt de lengte x breedte x hoogte. Hieruit komt een aantal m3. Het aantal m3 doe je dan maal het benodigde Wattage. Dus is de kamer bijvoorbeeld 90 m3, dan doe je 90m3 x 85W = 7650. Dit is het vermogen aan radiatoren die je nodig hebt. Vervolgens moet er voor slecht geïsoleerde huizen 15% vermogen bij opgeteld worden en voor goed geïsoleerde huizen 10% afgetrokken worden. Vervolgens kun je op zoek naar de juiste radiatoren.

Bronvermelding: Vanvlietverwarming.nl – Verwarming installateur uit Alkmaar en omgeving.